Forssa - vierailusi arvoinen kaupunki

9. luokan ilmiönäyte

PÄÄKIRJOITUS


Forssa - helvetin tukirotko vai jotain muuta?

Asun kaupungissa, jota kutsutaan nimellä Helvetin tulirotko. Kaupunkia joskus myös sanotaan Forssaksi. Mistä tämä halveksiva nimi Forssalle tulee ja mitä huonoa täällä on? Entä mitä hyvää?

Forssa on pikkukaupunki, jossa on noin 17 500 asukasta. Forssa kuitenkin tarjoaa asukkailleen, ja erityisesti lapsille mahtavat harrastusmahdollisuudet. Lista on todella pitkä, eikä heti tule mieleen lajia, jota Forssassa ei voi harrastaa.

Viksberg on Forssan pahamaineisin asuinalue, mutta täällä on myös arvostettuja ja kauniita asuinalueita. Niistä hyvinä esimerkkeinä voi käyttää kaunista Paavolaa ja Kaupunginpuutarhaa. Kalliomäki hiekkateineen ja vanhoine taloineen on erikoisella omalla tavallaan kaunis paikka asua, ja vielä aivan lähellä keskustaa. Jopa Viksbergistä löytyy puistomaisia alueita!

Koulutusta tässä pahamaineisessa kaupungissa on myös monenlaista. Löytyy tietenkin lukio ja ammattikoulu, mutta niiden lisäksi myös aikuiskoulutuskeskus Faktia ja Hämeen ammattikorkeakoulu. Kaksi viimeisintä ovat mielestäni ihme, kun puhutaan Forssasta. Pidän kyseisiä koulutusmahdollisuuksia kaupungille ihmeinä, sillä täällä en ole ikinä törmännyt aikuisiin, jotka kertovat opiskelevansa Forssassa. On kuitenkin hienoa, kun tällaisetkin opiskelumahdollisuudet tarjotaan.

Monet sanovat, että Forssa on suorastaan "keskellä ei mitään". Kuitenkin kaupungin sijainti muutamiin isoihin kaupunkeihin nähden on loistava.


Pienuudesta huolimatta kaupungissa on joka vuosi heinäkuun ja elokuun vaihteessa tai elokuun alussa kenties Forssan isoin tapahtuma Holjat Markkinat. Vaikka saattaisi luulla, ettei Forssa saa ketään suosittuja artisteja tai bändejä esiintymään, on joka vuosi ollut edes yksi artisti tai bändi, jonka melkein koko Suomi tietää. Hyvinä esimerkkeinä voidaan käyttää Kasmiria, Antti Tuiskua, Satin Circusta, Robinia, Teflon Brothersia, Anna Abreuta ja Jukka Poikaa.
Kaupungissa järjestetään myös joka vuosi muita kivoja tapahtumia, joista mainitsemisen arvoisena voidaan pitää Pick-Nick -tapahtumaa. Tapahtuma on harrasteajoneuvotapahtuma, jota pidetään jopa Pohjoismaiden suurimpana yksipäiväisenä. Tapahtumassa käy joka vuosi noin 30 000 kävijää ja 2500 autoa.

Jos kaupunkiin tulee turistina, kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa Suomen vanhinta toimivaa elokuvateatteria. Teatteri ulkoapäin näyttää vanhalta ja historialliselta puutalolta, mutta ei kannata antaa ulkokuoren hämätä. Teatteri on nimeltään Forssan Elävienkuvien teatteri, ja sen valkokankaille ilmestyi ensimmäistä kertaa valoa jo vuonna 1906. Nykyisin teatteri on sillä tavalla moderni, että siellä pyörii muutamia samoja elokuvia kuin muissakin elokuvateattereissa. Kuitenkin elo-syyskuun vaihteessa järjestetään myös joka vuosi mykkäelokuvafestivaalit, joissa on monena vuonna ollut esimerkiksi Charlie Chaplin -elokuvia.

Jos loppujen lopuksi miettii, ei Forssassa välttämättä olekaan mitään kamalan helvetillistä, eihän?



View gallery

Makuja kotitalousluokassa!!!


Kuhalan koulun 9.- luokkalaiset kokkasivat alakoululaisille ruokaa. Se oli hyvää heidän mielestänsä. 3.- luokkalaiset osasivat odottaa jonossa nätisti. Tarjolla oli kakkua ja pullia ja mehua. Tarkoitus oli saada alakoululaiset tutustumaan kotitalouteen. He saivat hieman esimakua tulevaan.


View gallery


Työparini.

View gallery

Finlaysonin historiaa


Tässä on kuvia hyvin vanhoista forssalaisista paikoista. Esimerkiksi Finlayson on perustettu vuonna 1820. Finlaysonilla on yhteensä 22 myymälää.

Forssan yhteislyseon puurakennus


Tässä on toinen kuva Forssan yhteislyseon vanhasta puurakennuksesta. Yhteislyseo on perustettu vuonna 1899. Oli myös ensimmäinen maaseudulle rakennettu koulu









Forssan Autoburger



Onko nälkä? Etkö jaksa tehdä ruokaa kotona?
Lompakko huutaa tyhjyyttään?
Älä huoli, Autoburger pelastaa päiväsi!
Halvat hinnat ja nopea palvelu.

Hämeentie 30100 Forssa

Isot makkaraperunat vain 3.60€
Salamilihapiirakka 2€
Kahvi ruuan kyytipojaksi vaivaisella 1,20€

Discgolfpark Hunnari


Forssaan on alettu rakentaa frisbeegolf-rataa. Se sijaitsee Mäkilammilla, Hunnarilla. Hunnarin radalle tulee 18 väylää. Rata edistyy mallikkaasti ja nopeasti. Hunnarille voi päästä harrastamaan frisbeegolfia jo tänä vuonna. Rata on ilmainen kaikille eli sinne ei ole mitään ratamaksua, joita joillakin radoilla on. Siellä järjestetään ensimmäiset kisat jo ensi vuonna (Hunnari opening). Kilpailut ovat maksullisia. Hunnarin väylä on erittäin haastava, ja se tulee olemaan yksi Suomen vaikeimpia.


Yksi Hunnarin aloituspaikka

View gallery


Työmiesten koneita

View gallery


Kuvattu korilta aloituspaikalle

View gallery


Väylän 18 aloituspaikka

View gallery


Tuleva ilmoitustaulu

View gallery


View gallery


Frisbeegolf on harrastus, joka on Suomesssa ja maailmassa nouseva harrastus. Frisbeegolf on nouseva harrastus, koska sen aloittamisen kynnys on erittäin matala. Harrastukseen ei tarvitse paljon rahaa, mutta sitäkin enemmän aikaa. Frisbeegolffi on vaativaa ja erittäin paljon aikaa vievää, koska sen harrastamiseen tarvitaan paljon harjoittelua ja hermoja. Alussa varsinkin hermot meinaavat mennä, kun heittojen oppiminen vaatii monia kymmeniä toistoja.

Itse minä aloitin noin vuosi sitten. Aloitin kaverini kanssa. Opin eri tekniikoita katsomalla ammattilaisten videoita ja käymällä harjoittelemassa joka ikinen päivä.

Ammattikoulu ja lukio


Forssan ammatti-instituutti tarjoaa opetusta moniin ammatteihin. Lukio taas tarjoaa mahdollisuuden parempaan työpaikkaan ja palkkaan vasta jatko-opintojen jälkeen.

Mitä aloja Forssan ammatti-instituutti tarjoaa? Ravitsemusala kouluttaa suurtalouskokkeja ja palveluvastaavia. Kulttuurialalla annetaan koulutusta käsi- ja taideteollisella sekä viestintälinjalla. Käsi- ja taideteollinen osa toimii Tammelassa. Tekniikan ja liikenteen ala muodostaa pääosan "vanhasta ammattikoulusta". Koulutusta annetaan liikenne, ajoneuvo, metalli, LVI, puu, rakennus- ja sähköalalla.

Forssan yhteislyseo on Forssan ainoa lukio. Lukion oppimäärä koostuu vähintään yhden 75 opintoviikon mittaisesta kurssista, josta 47 - 51 on pakollisia.Lukiossa opetetaan matikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja muita peruskoulun oppiaineita. Lukion valinnaiset kurssit ovat syventäviä.


Forssan Yhteislyseo

Alla merkonomiksi valmistuneen haastattelu


1. Minkälaista on olla ammattikoulussa?
= Ammattikoulussa on mukavaa.
2. Miksi valitsit ammattikoulun?
= Koska halusin nopeasti itselleni ammatin.
3. Mitä eroa on peruskoulussa ja ammattikoulussa?
= Ammattikoulussa on paljon enemmän työharjoittelua. Ja lukujärjestys vaihtuu usein.
4. Minne menet jatko-opiskelemaan?
= En ole miettinyt jatko-opiskelua.

Mitä voi tehdä lukion tai ammattikoulun jälkeen?



Jos lukion ja ammattikoulun jälkeen haluaa jatkaa opintoja, onnistuu se hakemalla muun muassa ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammattikorkeakoulut antavat käytännöllistä opetusta. Yliopistossa opetetaan paljon teoriaa. Maanpuolustuskorkeakoulussa voi suorittaa myös alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon. Avoimessa yliopistossa voi opiskella yliopiston kursseja. Kansan- ja työväenopistoista voi hankkia myös lisäkoulutusta.