Most common drunk food in Finland

Your subtitle goes here


Hampurilainen


Nimitys juontunee Hampurissa suositusta saman tyyppisestä ruokalajista, joka uudisasukkaiden mukana Amerikkaan kulkeuduttuaan jalostui nykyään tunnettuun muotoon. Jauheliharuoat olivat suosittuja Pohjois-Saksassa ja Hampurinpihviksi kutsuttu ruokalaji muuttui Yhdysvalloissa sämpylän, aluksi leipäpalojen, väliin laitetuksi naudanlihapihviksi lisukkeineen.
Nykyään on suomessa erittäin suosittu ruoka grillikioskeissa pikkutunneilla.


Hodari


Nakkisämpylän alkuperää ei tunneta varmasti. Sen väitetään olevan peräisin Wienistä tai Frankfurtista 1400-luvulta. Keksijäksi on mainittu myös 1600-luvun teurastaja Johann Georghehner, joka olisi tuonut ruokalajin Baijerin Coburgista Frankfurtiin. Saksalainen Charles Feltman alkoi myydä nykyisen nakkisämpylän kaltaisia tuotteita Yhdysvalloissa 1870-luvulla. Muiksi keksijöiksi on mainittu baijerilainen makkaratehtailija Anton Ludwig Feuchtwanger, joka olisi myynyt nakkisämpylöitä maailmannäyttelyssä – joko Chicagossa vuonna 1893 tai Saint Louisissa vuonna 1904.
Nykyään suomessa syödyimpuä ruokia yöelämässä.


Makkaraperuna


Makkaraperunat on Suomessa ja muualla maailmassa suosittu grilliruoka. Ateria koostuu ranskalaisista perunoista ja makkaranpalasista, jotka paistetaan upporasvassa ja tarjoillaan mausteiden kanssa.
Mausteiden määrä annoksessa ja sen laatu riippuu itse grillin laadusta. Grillissä makkaraperunoihin lisätään perinteisesti muun muassa seuraavia mausteita: sinappi, ketsuppi, sipuli, valkosipuli, kurkkusalaatti ja majoneesi


Porilainen


Porilainen on grilliruoka, joka koostuu kahdesta paahtoleivästä ja niiden välissä olevasta noin sentin paksuisesta palasta sipulimakkaraa, nykyään kyseinen makkaraa valmistetaan nimellä "Metsästäjä". Sipulimakkaran ja leivän lisäksi Porilaisessa on raakaa sipulia hakkeena tai renkaina, kurkkusalaattia, sinappia ja ketsuppia. Aidon Porilaisen tunnistaa nimenomaan oikeasta leivästä ja tietynlaisesta makkarasta.


Snägäri ruoka suomessa


Grillikioski (puhek. grilli, snägäri ja nakkikioski) on kioski, jossa myydään valmistettua pikaruokaa. Grillikioskeja sijaitsee usein kaupunkien, kaupunginosien ja kuntien keskustoissa sekä paikoin maanteiden varsilla. Ne ovat useimmiten yksityisiä ja omalla nimellään toimivia, kontrastina hampurilaisketjuille ja pizzerioissa yleiselle franchising-toiminnalle.

Tavanomaisia grillikioskeissa myytäviä tuotteita ovat hampurilaiset, lihapiirakat, nakkisämpylät, grillimakkarat, porilaiset ja erilaiset ruoka-annokset, kuten makkaraperunat tai lihapullat muusilla lisukkeineen. Grillikioskeilla on myös usein omia erikoisuuksiaan, kuten paikkakunnan mukaan nimettyjä tuotteita.

Jatkuu joskus


Amaru Ruotsalainen