Oppimispäiväkirja

Maantiede - Afrikka

Maapallon lämpövyöhykkeet


Ilmastodiagrammista voit päätellä paikkakunnan sijainnin.
Ilmastodiagrammissa esitetään ilmaston tärkeimpiä asioita eli kuukausien keskilämpötilaa ja sademäärää. Näitä kahta tulkitsemalla voidaan päätellä paikkakunnan olosuhteista paljon. Lämpöoloja tutkittaessa tarkastellaan ilmastodiagrammin viivaa, joka kuvaa kuukausien keskilämpötiloja.

Päiväntasaajalta navoille ilma viilenee.
Päiväntasaajalla on lämmin ympäri vuoden, sillä aurinko paistaa korkealta, lähes kohtisuoraan pään päältä. Lauhkeassa vyöhykkeessä, kuten Suomessa, auringon säteet tulevat vinosti ja lämmittävät siksi vähemmän.


Kuuma lämpövyöhyke.
Päiväntasaajan tuntumassa on kuuma vyöhyke. Siellä on ainainen kesä. Kasveja ja eläimiä, kuten hyönteisiä ja matelijoita, on eniten kuumassa lämpövyöhykkeessä. Ihmiselle kuuma vyöhyke ei ole silti suotuisinta asuinaluetta, sillä paikoin on liian kuuma ja kosteaa kuten sademetsässä ja paikoin liian kuivaa ja kuumaa, kuten Saharan aavikolla.

Lämmin lämpövyöhyke
Kravun ja Kauriin kääntöpiirien kohdalla on lämmin, mutta talven aikana ei ole kesäisen kuumaa. Lämpimällä vyöhykkeellä menestyvät monet tärkeät kasvilajit, kuten monet hedelmät ja tärkein leivän raaka-aine, vehnä.

Lauhkea lämpövyöhyke
Eurooppa kuuluu suurelta osin lauhkeaan vyöhykkeeseen.Tälle vyöhykkeelle on tyypillistä neljä vuodenaikaa: kesä,syksy,talvi ja kevät. Vaikka lauhkean vyöhykkeen talven aikana kasvit eivät kasva, vyöhykkeellä sijaitsevat maailman tärkeimmät peltoalueet, kuten Amerikan preeria ja Länsi-Euroopan laajat pellot.

Kylmä lämpövyöhyke
Jäämeren seudulla ei ole koskaan lämmin. Niiden seutujen sanotaan olevan kylmällä vyöhykkeellä. Elinolot ovat ankarat, maanviljely on mahdotonta.

Afrikan karttatietoutta


Afrikka on pitkä maanosa. Afrikka ulottuu päiväntasaajala pohjoiseen ja etelään. Päiväntasaajalla on sademetsiä. Sademetsiä ympäröivät savannit. Saharan aavikko hallitsee Pohjois-Afrikkaa. Afrikkaa ympäröivät pohjoisessa Välimeri, lännessä Atlantti ja idässä intian valtameri. Afrikka on jokien maanosa. Afrikan maanosan kartan perusväri on ruskea.

Afrikka satelliittikuvassa


sateliittikuvassa erottuvat Afrikan sademetsät tummanvihreinä alueina. Sademetsää ympäröivät vaaleamman vihreät alueet jotka ovat savannia. Aavikot erottuvat vaaleanruskeina alueina. Afrikan pohjoisosassa on iso Saharan autiomaa. Rannikon vesi on vihertävää. Se osoittaa, että rannikon matalassa vedessä on levää kalojen ruuaksi.

Afrikan valtiot


Afrikka on iso maanosa. Tästä syystä siellä luonnonolot ja elinkeinot vaihtelevat suuresti. Afrikassa on lähes 50 valtiota. Afrikan suurimpia valtiota ovat pinta-alaltaan Algeria, Kongo ja Etelä-Afrikan tasavalta.
Afrikan 22 suurinta valtiota. 1. Sudan 2. Algeria 3. Kongo 4. Libya 5. Tsad 6. Niger 7. Angola 8. Mali 9. Etelä-Afrikka 10. Etiopia 11. Mauritania 12. Egypti 13. Tansania 14. Nigeria 15. Namibia 16. Mosambik 17. Sambia 18. Somalia 19. Keski-Afrikan tasavalta 20. Madagaskar 21. Botswana 22. Kenia


Egypti


Egypti on kuuluisa Nillistä ja historiastaan
Egyptin valtio sijaitsee Afrikan koillisnurkassa. Valtion halki virtaa mahtava Niilin joki. Nykyisin Niilin vettä varastoidaan valtavan padon avulla Nasserjärveen. Egyptin pääkaupunki on Kairo joka sijaitsee Niilin rannalla. Egypti on lähes kokonaan Saharan aavikkoa.

Egyptin maatalous
Egypti on suurelta osaltaan aavikkoa. Niilin varella on kuitenkin kapea mutta hyvin tuottava maatalousvyöhyke. Niilin vettä johdatetan kastelukanavia pitkin pelloille. Egyptin pellot pystyvät tuottamaan muun muuassa riisiä, vehnää ja maissia.

Egyptin teollisuus
Egyptissä elää yli 80 miljoonaa asukasta. Suurin osa ihmisistä asuu lähellä Niiliä. Egyptiläiset puhuvat arabiaa. Egyptin merkittävimmät luonnonvarat ovat öljy, maakaasu ja rautamalmi. Vientituloja saadaan myös puuvillan ja hedelmien viennistä. Turistit tulevat katsomaan erityisesti pyramideja ja punaisenmeren koralliriuttojen kaloja.

Kenia


Kenia sijaitsee päiväntasaajalla. Kenian rajanaapurit ovat muun muassa Tasania, Uganda, Etiopia ja Somalia. Kenian pääkaupunki on Nairobi, siellä asuu yli kaksi miljoonaa asukasta.

Kenia kehittyy
Kenia on noin 40 miljoonan asukkaan valtio. Monet kenialaiset osaa puhua kolmea kieltä: omaa heimokieltä, swahilia ja englantia. Kenia on kehitysmaa. Köyhyyttä on paljon ja työtä ei ole monilla alueilla juuri tarjolla. Keniassa tuotetaan paljon kahvia, teetä ja maissia.

Savannin eläimiä
Savanni on avointa ruohikkoa, jossa kasvaa vähän kaikkialla puita. Kenian monille savanneille on perustettu suojelualueita. Siellä metsästys ja karjankasvatus on kieletty. Kenian suurimpia kasvinsyöjiä ovat puhveli, kirahvi ja sarvikuono. Kuten leijonat ja geopardit saalistavat antilooppeja ja muita kasvisyöjiä. Keniassa ankarat tulvat , pideentyneet kuivuuskaudet ja epäsäänolliset sateet ovat arkea.

Oppimispäiväkirja

Maantiede - Afrikka